MENU

Bestillingsverk: Morten Qvenild

lørdag 20. mai
Dørene åpner: 20:00
Pris: 320,-/270,-(medlemmer av jazz evidence) ink avg
Billetter
Se Facebook arrangement


Dørene åpner 20:00
Konsertstart 21:00

Bestillingsverket AREA 51

I forbindelse med EnergiMøllas 15-års jubileum er den nyskapende pianisten, komponisten og bandlederen Morten Qvenild engasjert til å skrive ny musikk for et splitter nytt band som forener noen av de største jazzmusikerne Kongsberg by har fostret fram.

 

Det er EnergiMølla i samarbeid med Kongsberg Jazzfestival som er oppdragsgivere for bestillingsverket. Tanken var å hedre det unike musikkmiljøet i Kongsberg som er dyrket frem over mange år med aktivt kulturliv både hos helårsarrangører og festivaler.
I den forbindelse skal verket ”area 51” fremføres på EnergiMølla 20 Mai og på jazzfestivalens åpningsdag 5. juli.

Morten Qvenild har selv håndplukket et drømmelag av musikere til sitt nye band; Hanne Hukkelberg på vokal og de to gitaristene Ivar Grydeland og Tom Hasslan. Som prikken over i’en har han også engasjert en av våre fremste tekstforfattere; Frode Grytten.

Area 51

Area 51 er navnet på hemmelig område i Nevada der det amerikanske forsvaret tester ut fly og våpensystem. Det er også kontrollsenter for avanserte droner. Her ble det legendariske U2-flyet prøvd ut og viktige deler av teknologien bak måneferdene utviklet. Musikken vil utspille seg i dette landskapet, et sted der ørkenkøntri og tekno lever side om side. Bestillingsverket vil speile delingen mellom det naturlige og det menneskeskapte, det dynamiske og det kontrollerte.

Vi ser i dag hvordan menneskestyrt kontroll fører til klimakrise og konflikter. Vi ser hvordan aktiviteten på et topphemmelig område i Nevada-ørkenen virker inn på livene til millioner av mennesker over hele kloden. Hvordan møter vi en tid som er splittet mellom tradisjon og teknologi? Hva snakker vi om når vi snakker om denne nye verdenen? Og hva snakker vi aldri om? Hva finnes bak fasaden og de offisielle frasene, både i bunkerne i Area 51 og husene i småbyen.

– Alle musikerne har sitt opphav på Kongsberg, bortsett fra Frode Grytten som vil kunne belyse tematikken fra sitt Odda-perspektiv, en by som i historie og utstrekning er sammenliknbar med Kongsberg, forteller Morten Qvenild.

Energimølla som sted representerer møtet mellom nytt og gammelt, mellom natur og teknologi. Gjennom en lang historie som mølle på 1800-tallet, som lokale for kraftproduksjon utover på 1900-tallet og nå som kultursentrum, har bygget forent naturkrefter, mennesker og teknologi.

– Dette møtet inspirerer meg som komponist, og spiller direkte tilbake på instrumentet jeg selv har konstruert, et piano der akustikk og teknologi er to forente størrelser. Det er dette instrumentet som utgjør komposisjonsverktøyet i prosjektet, og som musikken vil kretse rundt, sier Morten Qvenild.

– Hva publikum vil bli servert i dette bestillingsverket kan vanskelig spås på forhånd, men det er nærliggende å tippe at musikken både vil bli lyrisk, vakker, rytmisk og ekspressiv! Morten Qvenild er en nyskapende komponist som ikke er redd for å gå nye veier og vi er veldig takknemlige for at han har sagt ja til dette oppdraget, sier Tor Dalaker Lund, leder for festivalens programkomité.
– Jeg er svært glad for det gode samarbeidet mellom Jazz Evidence, Kongsberg Jazzfestival og EnergiMølla, der vi alle har som felles mål å skape gode kulturopplevelser for Kongsberg by. I anledning EnergiMøllas 15-års jubileum er det en glede å kunne presentere et flott bestillingsverk som har kommet i stand på bakgrunn av dette samarbeidet og atpåtil med et kremlag av musikere med utspring fra Kongsberg. Dette kommer vi til å glede oss over de neste 15 årene sier Yngvild Kristensen, daglig leder på EnergiMølla. 

 

Morten Qvenild (komposisjon, vokal, tangenter), Hanne Hukkelberg (vokal), Ivar Grydeland (steelgitar, akustisk gitar og banjo), Tom Hasslan (elektrisk gitar), Frode Grytten (tekst og opplesning), Stig Gunnar Ringen (lyddesign) og Kyrre Karlsen (lysdesign og video)