MENU

Konsert og plateslipp – Sørgesang for Syria

søndag 13. mars
Dørene åpner: 18:00
Pris: 150,- + avg
Billetter

Etnisk Musikklubb og EMCD er 20-år den 8. mars 2016 og markerer dette med en multietnisk konsert på Energimølla13.mars. I tillegg til hovedaktør Jan Ibro Khelil med gruppa SUFI, vil det bli diverse andre musikere som bidrar på konserten. Det blir også plateslipp på CD-en med SUFI, «Sørgesang for Syria». CD-en har forankring i kurdisk, arabisk og tyrkisk tradisjon fra Syria. .I tillegg til hovedartist Jan Ibro Kehlil, medvirker Svein Westad(munnharpe, langeleik og lyre), Sanskriti Sheresta fra Nepal (perkusjon) og Steinar Ofsdal (fløyter).

 “SØRGESANG FOR SYRIA”

Artister med på CD produksjonen:
Jan Ibro Khelil (Syria), Saz (langhalset lutt), vokal
Svein Westad (Norge), munnharper
Steinar Ofsdal (Norge), fløyter
Sanskriti Shresta (Nepal), tablas og darabuka

Denne flerkulturelle gruppen vil i denne sammenheng gå under navnet «SUFI».

Hovedartisten, Jan Ibro Khelil, er politisk flyktning fra Assads regime i Syria. Han har bodd i Norge i ca 5 år.
Han er utdannet som lærer og arbeidet mange år i grunnskolen i Kobani, Syria, men jobbet også de siste år som freelance journalist. Etter at han skrev kritiske artikler om Assads regime, måtte han forlate landet.
Khelil har siden han var liten, vært opptatt av sang og musikk, og han spiller på den langhalsede lutten Saz (Tambur) i tillegg til at han er en god sanger. Han behersker 4 språk som snakkes i hans hjemland: Kurdisk, tyrkisk og arabisk, i tillegg kan han også farsi (persisk).
Familien er på morssiden jødisk og på farssiden kurdisk.
CDen vil inneholde sanger fra den kurdiske befolkningen, men også andre sanger som synges mye i Syria. Han liker også den poetiske og følsomme stilen i de sufiske sangdiktene, som flere av sporene på CD-en er eksempler på.

Etnisk Musikkråd ønsker å bevare den kurdiske sang- og musikktradisjonen i Syria, som på grunn av krig og ødeleggelser står i fare for å forsvinne. Khelil har siden han kom til Norge i 2010, vært opptatt av å ivareta denne mangfoldige tradisjonen, i kurdiske, persiske og arabiske etniske grupper i Syria. Denne CDen vil i stor grad bidra til dette.

På CD innspillingene vil også Steinar Ofsdal bidra med fløyter, og Sanskriti Shresta, perkusjonist fra Nepal som er master student i perkusjon ved Norges Musikkhøyskole, vil også delta.
Svein Westad er en profilert folkemusiker med munnharpe som hovedinstrument, han har reist mye i andre musikk-kulturer og skaffet seg godt kjennskap til både arabisk og orientalsk musikk. Han har de siste fire årene hatt et tett samarbeid med Jan Ibro Khelil. Han kjenner og behersker godt Khelils spillestil, og har holdt flere konserter sammen med ham, også sammen med musikere fra India, Nepal og Norge.