MENU

Offisiel åpning av Kongsberg Krimfestival

onsdag 26. oktober
Dørene åpner: 18:00
Pris: Se info


Kl. 18:00 (fri inngang)
KRIMINELLE ÅPNINGSORD ved Tom Egeland.
PRISUTDELING: Novellekonkurranser for ungdom. Opplesning av vinnernoveller. Musikk.

Kl. 19:30 (kr.150,-)
BOKKAFÉ: «DRONNINGEN OG PRESIDENTEN»
Det er duket for mestermøte når Karin Fossum og Tom Egeland møtes til samtale på åpningsdagen under Kongsberg Krim. Det er en stor glede å kunne åpne festivalen med Norges ukronte krimdronning og selveste presidenten i Riverton klubben. Bedre kan det ikke bli!

KARIN FOSSUM:
Vi er stolte over å kunne presentere Karin Fossum for første gang på festivalen. Ikke minst fordi hun i år er aktuell med en av sine aller beste bøker noensinne. Boken. “Hviskeren” har fått fantastiske kritikker og anmelderne mener den overgår fjorårets utgivelse “Helvetesilden”, som erobret Rivertonprisen. Hennes dyptpløyende psykologiske innsikt, elegante språkføring og evne til å skape troverdige plott slutter aldri å imponere..

Årets roman bidrar til å stadfeste at Karin Fossum med sitt perfekte gehør for den foruroligende psykologiske finmekanikken, er en ener i den hjemlige kriminallitteraturen som ellers er altfor opptatt av å tekkes det friksjonsløse underholdningsbegrepet. I “Hviskeren” er det hverdagsmennesket Ragna Riegel som spiller hovedrollen. Det er hennes tragiske historie som blottlegges skritt for skritt, og den som sørger for det er selvsagt Fossums helt, den stillfarne menneskekjenneren Konrad Sejer.

Riegel lever et hundre prosent rutinemessig liv inntil hun en dag finner et trusselbrev i postkassen. Hun trues på livet, og hele hennes fasttømrede tilværelse snus på hodet. Hun skyr ingen midler for å forsvare seg, og det blir Sejers oppgave å avdekke hvor langt hun har vært villig til å gå.

Siden krimdebuten med “Eva øye” i 1995 har det kommet fjorten krimromaner fra Fossums hånd. Hun utvikler kontinuerlig forfatterskapet og ikke minst har de psykologiske aspekten fått stadig bredere plass. Hennes behandling av dette feltet er en mester verdig, og ligger til grunn for at hun i dag fremstår som en våre viktigste forfattere uansett sjanger.

TOM EGELAND:
Rivertonvinnerne har i alle år stått i kø for å delta på Kongsberg Krim. Hva er vel da mer naturlig enn at den sittende presidenten i Rivertonklubben, Tom Egeland, står for årets åpning. Egeland, som selv ble hedret med Rivertonprisen i 2009 for boken «Lucifers evangelium», har for lengst etablert seg som en forfatter av internasjonalt format.

Egeland debuterte allerede i 1988 med grøsseren «Stien mot fortiden». Det virkelige gjennombruddet kom imidlertid først i 2001 med «Sirkelens ende», som har blitt karakterisert som den norske «Da Vinci»-koden. Årsaken er at det er mange tematiske fellestrekk mellom de to romanene. Faktum er imidlertid at Egeland kom Dan Brown i forkjøpet med to år.

Det er også i «Sirkelens ende» leserne for første gang får møte Egelands antihelt, den tilsynelatende hjelpeløse arkeologen Bjørn Beltø. Han fortsetter å løse forhistoriske mysterier i ytterligere fire bøker fra Egelands hånd. Grunnstammen i alle bøkene er en herlig blanding av nåtid og fjerne fortid, hvor mystikk, religion og livstruende hemmeligheter er faste ingredienser.

I år er forfatteren aktuell med den sjette boken i Beltø-serien som har fått navnet “Djevelmasken”. Han skriver selv om boken: 1708 blir okkultisten Conrad Krämer funnet død ved Juvdal stavkirke. I 1963 blir kallskapellan Pontius Fjeldberg kastet ut av tårnet på bygdas nye kirke. I 2015 blir journalisten Daniel Lyche drept mens han skriver bok om drapene. Dermed blir arkeologen Bjørn Beltø tilkalt til Juvdal som historisk sakkyndig.