MENU

Viseklubben Christian: Sandsvær Strenger og Hønn+ supp: Ove Reidar Venås

fredag 15. november
Pris: 250,- pluss avgift


Det blir blågras, køntri, blues og viser på norsk og amerikansk vis når Sandsvær Strenger og Hønn underholder på Viseklubben Christians klubbkveld på Energimølla på Kongsberg fredag 15. november kl. 19.00 – 23.00.

Sandsvær Strenger og Hønn er i utgangspunktet en trio som har opptrådd ved sporadiske anledninger tidligere under forskjellig navn, blant annet Sandsvær Amerikana Trio. Viseklubben Christians store frontfigur, Trond Skarsten, mente at om vi skulle gjøre noe i viseklubbens regi, måtte det et annet navn til. Han foreslo altså Sandsvær Strenger og Hønn, noe vi syntes var et helt fortreffelig godt navn som beskriver instrumentsammensetningen og som ikke låser oss til musikksjanger eller antall utøvere.

Anette Skullestad – Vokal og akustisk gitar
Kongsbergs politikjendis, talentvinner på Seljord Countryfestival, Sense-instruktør, soloartist som også synger og spiller blant annet med jazzbandet Norsk Linie og køntri-popbandet TUATAF.

Hans Jakob Rogstad – Tuba
En fabelaktig tubaist som spiller like godt med noter som uten, uansett toneart, dur eller moll, janitsjar, prærieviser eller gammeldans, store eller små forsamlinger, alltid stødig som en metronom, og har møtt på Kongsberg Byorkesters tirsdagsøvelser hver eneste veke i en mannsalder.

Morten Marstein – Vokal, akustisk gitar og mandolin
En beskjeden sandsværing som spiller mer utenfor Kongsbergs kommunegrenser enn innenfor, enten som bassist og vokalist i Middlewood Band, Restless, Tømms Café og diverse korband, eller som stødig komp-gitarist i Hælmstubben og Kongsberg Trekkspillklubb.

Ove Reidar Venås

lot seg begeistre og fange av visebølgen i 1960-årene. Fra engelskspråklige protestviser, via “singer/songwritere” som Bob Dylan, Tom Paxton, Joni Mitchell og Donovan gikk veien til norske inspirasjonskilder. Selv trekker han frem Alf Cranner, og Birgitte Grimstad, samt et knippe nesten jevnaldrende utøvere og visediktere som Lillebjørn Nilsen, Finn Kalvik, Øystein Sunde og Lars Klevstrand. Gjennom medlemskap i Kongsberg Viseklubb fra starten av kom også både ny kunnskap og forståelse for bredden i hele den nordiske visetradisjonen.

Utover på 1970-tallet lot han seg begeistre av utøvere som Halvdan Sivertsen, Ole Paus, Jan Eggum og Louis Jacoby.

For Ove Reidar har visesang og trubadurvirksomhet vært en aldri hvilende hobby der utvikling av gitarspillet har vært en viktig del av aktiviteten. I årenes løp har han også laget sine egne viser. Etter at han for et drøyt år siden avsluttet yrkeskarrieren som  journalist i Ringerikes Blad på Hønefoss, bruker han en god del av tiden på å finpusse dette materialet.

“Jeg liker spesielt godt viser der teksten kaller på smilet. Lun humor i en tekst som inviterer til ettertanke, er fint. Men innimellom er det det artig med elleville tekster som lokker fram gapskratten også”, sier Ove Reidar.

Kveldens supportutøver synes det er artig å få lov til å varme opp for Sandsvær Strenger og Hønn.

Han gikk selv de fem første skoleårene på Hostvedt skole i Ytre Sandsvær der hans far var lærer. Etter kommunesammenslåingen i 1964 flyttet han til Kongsgårdsmoen i det tidligere Øvre Sandsvær hvor han begynte i 6.klasse på den nye skolen. Han kaller seg selv som kongsberggutt, men er vel egentlig sandsværing. Foto; O.Venås