Friday 18 March

Per Anders Buen Garnås: Gibøen

Dørene åpner: 19:00

Pris: 250,- ink.avgift

Tre fredager i første halvår av 2022 kommer en av våre aller fremste formidlere av slåttespel på hardingfele til Kongsberg for å presentere tre av de største spelemennene i Telemark på 1800-tallet; Myllarguten, Gibøen og Fykeruden. Gjennom ord og toner vil Per Anders gi oss et innblikk i disse tre spelemennene sine liv og musikk.
14. januar – Myllaren
18. mars – Gibøen
29. april – Fykeruden
GIBØEN
I den andre av tre konsertar med Per Anders Buen Garnås er det Håvard Gibøen sitt liv og virke som skal under lupen til Per Anders.
«Ja, Havår e’ nok mester åt kånn elle.» – Myllarguten
Håvard Gibøen (1809-1873) var frå Møsstrond i øvre Telemark, ei fjellbygd uppunder Hardangervidda. I motsetning til Myllarguten, som han også spelte med og lærte av, var han ikkje så oppteken av nyskaping, men var meir nøye på å halde formene og tonaliteten slik han hadde lært dei. Spelet og formene etter Gibøen lever enno gjennom linja til Knut Dahle frå Tinn, som er kjelda til Edvard Griegs opus 72, og borneborna Johannes og Gunnar.
Vel møtt til eit dykk i spelemannslivet til storspelemannen Håvard Gibøen.
OM PER ANDERS BUEN GARNÅS – HARDINGFELE
Per Anders Buen Garnås (f. 1980) byrja å spela hardingfele i 6-årsalderen inspirert av onklane Hauk og Knut Buen. Han har elles gått i lære hjå, og lete seg inspirere, av mange gode spelemenn som Eivind Mo, Olav Øyaland, Einar Løndal, Anund Roheim og Gunnar Innleggen opp i gjennom åra. Han har vunne Landskappleiken i A-klassa på hardingfele fire gonger, seinast i 2018, og har fleire CD-utgjevingar bak seg, både soloplater og som medverkande musikar. For desse har han vunne Folkelarm-prisen to gongar, og vore nominert til Spellemannprisen heile tre gonger.
Det er med andre ord ein av dei mest markante og ettertrakta spelemennene i landet seiste 20 år som kjem til Kongsberg. Han er for mange mest kjend som spelemann, men mange i folkemusikkretsar er også klar over hans fabelaktige formidlingsevne og talegåver. Gjennom dei tre konsertane «Myllaren», «Gibøen» og «Fykerud´n» får me møte både spelemannen, formidlaren og forteljaren Per Anders, og som bonus får me ein historieleksjon om tre av dei største kjeldene for slåttespel me har hatt her i landet.
Medvirkende:
Per Anders Buen Garnås – Hardingfele og manus
 
 
Dørene åpner kl. 19.00. Konsertstart kl. 20.00. Billetter på TicketCo (se lenke) og i døra.